Сърбия нападна яростно "провокативното" отпразнуване с жестове, изобразяващи орел, на двама етнически албанци, които вкараха голове на Световното първенство в Русия.

Гранит Джака и Джердан Шакири вкараха за Швейцария, която снощи победи Сърбия с 2:1.

Техният жест е националистически символ, представляващ двуглавия орел върху националното знаме на Албания. Критици изтъкват, че това може да разпали напрежения между сръбските националисти и етническите албанци.

Президентът на Албания аплодира двамата футболисти, но проправителствен сръбски вестник коментира, че Джака и Шакири са "унижили" Швейцария.

Отпразнуването на головете донесе политическите напрежения на Балканите на сцената на Световното първенство, отбелязва БиБиСи.

Проправителственият сръбски вестник "Информер" е използвал унизителен термин за албанците, изтъквайки, че "албанският клан в тима на "часовникарите" изпращаше отровни стрели преди няколко седмици, така че мачът не би могъл да мине без провокация".

Някои швейцарски вестници също нарекоха жеста провокация, издаваща липса на политическа чувствителност.

И двамата футболисти от албански произход бяха освирквани от сръбските фенове по време на мача.

След мача Шакири се опита да омалови жестовете си, коментирайки: "Това е просто емоция. Много съм щастлив, че отбелязах този гол. Нищо повече. Смятам, че не трябва да говорим за това сега."

Семействата на Джака и Шакири са от Косово, където сръбските репресии срещу албанското население бяха прекратени след военната намеса на НАТО през 1999 г.

Бащата на Джака прекарва три години и половина като политически затворник в Югославия заради подкрепата си за независимостта на Косово. Шакири е роден в Косово, а семейството му е избягало в Швейцария като бежанци.

Косово, в което мнозинството от населението е от албански произход, обяви независимост през 2008 г., но Сърбия, нейният съюзник Русия и повечето етнически сърби не го признават.

Вече имаше напрежение между сърбите и етническите албанци в отбора на Швейцария преди мача.

Шакири носи бутонки, на които на едната пета е изобразено знамето на Косово, като сръбският нападател Александър Митрович запита: "Ако той обича Косово толкова много и решава да парадира със знамето, защо отказа шанса да играе за техния отбор?"

Нападателят на Швейцария след това беше грубо освиркван от сърбите, когато името му беше обявено.