Сръбските власти ще издадат разплащателни карти ще бъдат издадени на 17 хиляди нуждаещи се мигранти, преминаващи през страната, предаде агенция „Новости”.
Информацията беше огласена днес от сръбския министър на труда Александър Вулин, който посети транзитния приемен център в Миратовац на границата с Македония.

„Мигрантите ще получат дебитни карти със сума от 5000 динара (малко над 40 долара по сметките си) срещу потвърждение, че са регистрирани в нашата система. Ще могат да харчат парите за лични нужди.” – коментира министърът пред агенция „Танюг”.

По думите му, общата сума, отделена за целта е 85 милиона динара (около 700 хиляди евро).

Първо такива карти ще бъдат дадени на инвалидите, семействата с деца до 3-годишна възраст и пората на възраст над 60 години.
В близките три месеца ще бъдат издадени карти на първите 1000 мигранти.

Към момента през в Сърбия са навлезли над половин милион мигранти от Близкия Изток и Африка, преминаващи към Западна Европа.

Сръбският президент Томислав Николич, който на 16 декември се срещна в Брюксел с председателя на Европейския съвет Доналд Туск и македонския президент Георге Иванов, се ангажира страната да приеме за по-продължителен период през зимата над 6000 бежанци. Той уточни ,че за това ще е необходима финансова помощ от ЕС.