Камарата на представителите на Конгреса на САЩ през септември ще разгледа въпроса за легализирането на марихуаната на федерално ниво. За това съобщи "Политико".

Законопроектът, който ще бъде внесен за обсъждане от депутатите, включва премахването на марихуаната от списъка на забранените вещества. Както отбелязва вестникът, никоя от камарите на Конгреса никога не е гласувала по такъв въпрос.

Премахването на марихуаната от списъка ще означава, че веществото вече няма да се счита за забранено на федерално ниво. За да узаконят продажбата му, държавните органи ще трябва да изменят законите. Дори ако законопроектът е подкрепен в Камарата на представителите, той трябва да бъде одобрен от Сената на Конгреса и след това от президента.

Понастоящем на федерално ниво законите на Съединените щати не допускат притежание и пушене на марихуана, която е класифицирана като наркотик. В същото време използването на марихуана за развлечение беше разрешено в няколко щата, както и в столичния район на Колумбия.

Повече от 30 други държави не смятат за престъпление продажбата на марихуана за медицински цели. В повечето случаи употребата на канабис е разрешена за хора, страдащи от рак, глаукома и редица други заболявания, както и за възстановителни процеси след инсулт, редица наранявания и депресия.