Американски и руски дипломати във Вашингтон за пореден път си размениха задочно "любезности": в Държавния департамент на САЩ сравниха Русия с чудовище от морските дълбини, а от руското посолство в САЩ отговорили, че подобни сравнения са били използвани от нацистката пропаганда, съобщават руските медии.

Всичко е започнало с думите на говорителя на Държавния департамент Хедър Науърт по адрес на Русия. По време редовна пресконференция журналист от агенция "Асошиейтед прес" я попитал дали предстоящите частични избори за Конгреса на САЩ през ноември ще бъдат по-сигурни след експулсирането на 60 руски дипромати.

"Не можем да кажем, че резултатите от изборите в САЩ няма да бъдат манипулирани. Русия има дълги ръце, Русия има много пипала. Ние вярваме, че те ще продължат да проявяват и занапред интерес към нашите избори, а също и към изборите в много други страни", подчерта Науърт. Когато учуденият журналист попитал за "ръцете и пипалата", говорителят на Държавния департамент повторила тези думи и добавила, имайки предвид Русия: "Това е чудовище от морските дълбини."

Снимка 347793

Източник: Туитър

Няколко часа по-късно в профила в "Туитър" на руското посолство в САЩ се появи колаж от думите на Науърт и антиболшевишки плакат от времето на нацистка Германия. На плаката червен паяк с каска на войник от червената армия е обкрачил земното кълбо, а под картинката има надписи на немски "Болшевизъм" и "Голямо антиболшевишко шоу".

От руското посолство в САЩ пишат: "Днес станахме свидетели на "Голямо антиболшевишко шоу" в изпълнение на говорителя на Държавния департамент."

САЩ гонят 60 дипломати на Русия

САЩ гонят 60 дипломати на Русия

Затварят руското консулство в Сиатъл

На 26 март САЩ обявиха експулсирането на 60 руски дипломати заради отравянето на бившия руски шпионин Сергей Скрипал и дъщеря му Юлия в английския град Солсбъри. Освен това американските власти затварят руското консулство в Сиатъл.

Също така САЩ продължават да подозират Русия за намеса в американските президентски избори през 2016 г.