Администрацията на американския президент Доналд Тръмп експулсира 60 руски дипломати и разпореди затварянето на консулството на Русия в Сиатъл, след като САЩ и много от страните от Европейския съюз се опитват да накажат Москва за нейната предполагаема роля в отравянето на бившия руски шпионин Сергей Скрипал в английския град Солсбъри, съобщава "Асошиейтед прес".

14 държави от ЕС и Украйна гонят руски дипломати
Обновена

14 държави от ЕС и Украйна гонят руски дипломати

САЩ ще изгонят 60 руски дипломати

Високопоставени служители от администрацията на Тръмп уточниха, че всички 60 руснаци са шпиони, работещи в САЩ под дипломатическо прикритие, включително около десетима в мисията на Русия в ООН. Американските власти посочват, че предприемат тези действия, за да изпратят послание до лидерите на Русия за "недопустимо високия" брой руски шпиони в САЩ.

Експулсираните руснаци ще имат седем дни да напуснат САЩ. Руското консулство в Сиатъл е тревожело американското контраразузнаване заради близостта му до база на американския военноморски флот.

Лондон: САЩ и Европа с най-голямото експулсиране на руски шпиони в историята

Лондон: САЩ и Европа с най-голямото експулсиране на руски шпиони в историята

Това е най-голямото единично експулсиране на руснаци" от САЩ

Междувременно Канада също обяви, че гони четирима руски дипломати

Този ход е едно от най-значимите действия, които администрацията на Тръмп е предприемала досега като ответен удар срещу Москва и руския президент Владимир Путин. Преди по-малко от седмица Тръмп поздрави Путин по телефона за преизбирането му, но не повдигна въпроса за руските шпиони, повдигайки отново въпроса дали президентът на САЩ не е прекалено мек към Кремъл.

Русия се закани да отговори на „мръсната и подла” игра на Запада

Русия се закани да отговори на „мръсната и подла” игра на Запада

Русия трябва да отговори пропорционално

Действията на САЩ бяха предприети, след като 14 държави от Европейския съюз и Украйна обявиха подобни стъпки за ограничаване на дипломатическото присъствие на Русия в техните страни. Полша привика посланика на Русия за обяснение.

Полша, Литва, Латвия и Естония привикаха посланиците на Русия

Полша, Литва, Латвия и Естония привикаха посланиците на Русия

Не се съобщава причината

През миналата седмица председателят на Европейския съвет Доналд Туск прогнозира, че страните членки ще наложат мерки срещу Москва заради случая със Сергей Скрипал.

Великобритания вече изгони 23-ма руски дипломати, обвинявайки ги, че са шпиони под прикритие, което накара Русия да изгони същия брой британски дипломати. Европейският съюз вече отзова посланика си от Русия.

Великобритания обвини Москва, че е извършила нападението в Солсбъри. САЩ, Франция и Германия се съгласиха, че е много вероятно Русия да е виновна.

ЕС отзовава посланика си от Москва

ЕС отзовава посланика си от Москва

В знак на солидарност с Лондон заради отравянето на Скрипал…