Министерството на външните работи на Русия изразява решителен протест във връзка с хода на западни страни да експулсират руски дипломати, информират местни медии.

САЩ гонят 60 дипломати на Русия

САЩ гонят 60 дипломати на Русия

Затварят руското консулство в Сиатъл

По-рано днес САЩ, Канада, 14 държави членки на ЕС и Украйна взеха решение да изгонят общо около 100 руски дипломати заради случая "Скрипал".

Руското ведомство отбеляза, че Москва разглежда реципрочни мерки заради "неприятелските" действия.

Според министерството "провокационният жест" се явява продължение на конфронтационната линия на ескалиране на ситуацията.

Министерството пояснява, че обвиненията на Великобритания са безпочвени.

Съюзниците на Великобритания "сляпо следват принципа на евроатлантическата солидарност в разрез с благоразумието, нормите на цивилизования международен диалог и международното право", уточнява министерството.

В същото време руският депутат Константин Косачев, председател на Комисията по външни работи към горната камара на руския парламент, заяви, че Москва ще наложи реципрочни мерки, информира АП.

14 държави от ЕС и Украйна гонят руски дипломати
Обновена

14 държави от ЕС и Украйна гонят руски дипломати

САЩ ще изгонят 60 руски дипломати

Русия трябва да отговори пропорционално, написа той във "Фейсбук".

Той осъди вълната от експулсиране като "мръсна и подла игра, която няма прецедент".

Москва ще експулсира най-малко 60 служители от дипломатическите мисии на САЩ в Русия в отговор на решението на Вашингтон, заяви Владимир Джабаров, заместник-председател на Комисията по външни работи към горната камара на парламента, цитиран от РИА Новости.

Говорителят на Кремъл Дмитрий Песков изрази съжаление и подчерта, че Москва ще отговори реципрочно.