Британският външен министър Борис Джонсън заяви, че действията на Запада срещу десетки руски дипломати в САЩ и Европа са най-голямото експулсиране на руски шпиони в историята, информира "Ройтерс".

"Днешният изключителен международен отговор на нашите съюзници влиза в историята като най-голямото колективно експулсиране на руски разузнавачи и ще помогне да защитим общата си сигурност", написа той в "Туитър".

САЩ гонят 60 дипломати на Русия

САЩ гонят 60 дипломати на Русия

Затварят руското консулство в Сиатъл

"Русия не може да нарушава международните правила безнаказано", добави той.

Според британския премиер Тереза Мей координираните действия "ясно показват, че стоим рамо до рамо в изпращането на силния сигнал към Русия, че не може да се подиграва с международното право".

По-рано днес САЩ, Канада, 14 държави членки на ЕС и Украйна взеха решение да изгонят общо около 100 руски дипломати заради случая "Скрипал".

Това са най-тежките действия на президента на САЩ Доналд Тръмп срещу Русия от встъпването му в длъжност.

14 държави от ЕС и Украйна гонят руски дипломати
Обновена

14 държави от ЕС и Украйна гонят руски дипломати

САЩ ще изгонят 60 руски дипломати

"Заявихме на руското правителство: когато атакувате нашите приятели, ще се изправите пред сериозни последствия", каза високопоставен представител от администрацията на САЩ.

Русия се закани да отговори на „мръсната и подла” игра на Запада

Русия се закани да отговори на „мръсната и подла” игра на Запада

Русия трябва да отговори пропорционално

"Това е най-голямото единично експулсиране на руснаци" от САЩ, включително на съветски представители в историята, отбеляза високопоставен представител на американската администрация пред АФП.