Вашингтон разглежда редица версии за това какво е свалило самолета, в който се предполага, че е пътувал лидерът на наемниците Евгений Пригожин.

Една от тях е, че самолетът е бил ударен от ракета земя-въздух, разкриха двама американски служители пред "Ройтерс".

Властите в Русия съобщиха, че Пригожин, заедно с дясната му ръка Дмитрий Уткин и още осем души, са били на борда на частния самолет, който се разби северно от Москва в сряда, 23 август, и след катастрофата не оцеля никой от пътниците.

Двамата американски служители, пожелали анонимност, допуснаха, че ракетата земя-въздух, която е свалила самолета, е била изстреляна от вътрешността на Русия.

Те обаче подчертават, че това е предварителна информация, която все още се проверява и не изключват в крайна сметка истината да е друга.

Тагарев подозира, че поставен взрив е свалил самолета на Пригожин

Тагарев подозира, че поставен взрив е свалил самолета на Пригожин

Военният ни министър не очаква това да повлияе на войната в Украйна

"Wall Street Journal" разви в четвъртък друга теория - според неговите източници на борда на самолета е избухнала бомба. Те не изключват и някаква друга форма на саботаж да е причинила катастрофата.

Принципно в часовете и дните след сериозни събития, станали в чужбина, не е нещо необичайно, разузнаването в САЩ да има различни, а дори и взаимоизключващи се и противоречащи си версии за случилото се.

Трети американски служител заяви пред "Ройтерс", че има редица теории около катастрофата с Пригожин и все още не може да се достигне до някакво окончателно заключение.

Катастрофата стана, след като два месеца преди това Пригожин и неговите наемници от "Вагнер" вдигнаха бунт, поеха контрола над южния руски град Ростов на Дон и напреднаха към Москва, като свалиха няколко самолета на руските ВВС и убиха пилотите им.

Вчера американският президентът Джо Байдън заяви, че не е изненадан от съобщенията, че Пригожин е загинал в самолетна катастрофа. Той многозначително поясни, че в Русия не се случват много неща, зад които президентът Владимир Путин да не стои.

На следващия ден - в четвъртък Путин обяви, че иска да изкаже искрените си съболезнования на семействата на загиналите при катастрофата. Той добави и че е необходимо да се изчака резултатът от официалното разследване.

Докато беше жив, 62-годишният Пригожин, който бе лидер на наемническата група "Вагнер", често критикуваше висшето ръководство на руската армия. Според него то било некомпетентно и много неумело водело войната в Украйна.

"Ройтерс" отбелязва, че разбилият се самолет е модел Embraer, който за повече от 20 години експлоатация е имал един единствен инцидент, който дори не е бил свързан с механична повреда.

Пригожин прави Африка по-свободна, а Русия - по-велика

Пригожин прави Африка по-свободна, а Русия - по-велика

Собственикът на "Вагнер" пусна видео от Черния континент

По отношение на ръководената от Пригожин организация "Вагнер" коментарите са, че Кремъл я е определял като чисто частна търговска инициатива, докато в същото време я е използвал, за да разшири руското влияние в Африка в конкуренция със западни сили като Франция и Съединените щати.

През 2018 г. Пригожин и контролирана от него руска компания бяха обвинени, че са финансирали пропагандна операция, с която са се намесили в президентските избори в САЩ през 2016 година. По-конкретно те работели в полза на кандидата на републиканците - Доналд Тръмп и целенасочено очерняли съперничката му - Хилари Клинтън.