Русия е започнала да модернизира своята "божествена" артилерия, пише авторитетното американско издание The National Interest, позовавайки се на Агенцията за чуждестранни военни изследвания към армията на САЩ (FMSO).

Става въпрос за 240-милиметровата минохвъргачка 2С4 "Лале" и 203-милиметровата гаубица 2С7 "Божур". И двете оръжия са способни да изстрелват ядрени снаряди, от които, както отбелязва изданието, "НАТО щеше да има горчив опит, ако Студената война се беше превърнала в гореща".

След края на Студената война Русия изпрати голяма част от тази тежка артилерия в складовете, но сега е решила да адаптира оръжието за съвременните заплахи.

Военновъздушните сили на САЩ имат сериозни проблеми

Военновъздушните сили на САЩ имат сериозни проблеми

Не отговарят на изискванията на евентуални бъдещи конфликти

"Според някои информации 2С4 се модернизира, за да се интегрира в съвременните системи за командване и контрол и внедряване на усъвършенствани системи за комуникация и управлението на огъня. Също така се планира обновление и подмяна на тръбата и механизма на възвратната пружина", посочват от FMSO.

Независимо от това анализаторите от американската агенцията не знаят защо Русия връща на въоръжение старите оръжия. Според една от версиите такава артилерия ще бъде използвана, за да "унищожи" вражеските укрепления. Предполага се също така, че снарядите за 2С4 и 2С7 са по-евтини за производство в сравнение с балистичните ракети.

"Лале" е съветски 240-милиметров самоходен миномет. Той е създаден за унищожаване на укрепени сгради и въоръжение на противника. Неговата експлоатация е започнала през 1972 г. Бойното му кръщение е станало по време на войната на СССР в Афганистан между 1979 и 1989 г.

"Божур" е съветско 203-милиметрово самоходно оръжие. То е предназначено за потискане на тила, унищожаване на критично важни съоръжения и средства за ядрено нападение в тактическа дълбочина на разстояние до 47 километра. То е пуснато в експлоатация през 1975 г.