Старшият съветник по енергийната сигурност в Държавния департамент Амос Хохщайн заплаши Русия със санкции, ако блокира транзита на газ за Европа през Украйна, съобщава "Новости".

Той припомнил, че за това се е говорило още в съвместното изявление на Вашингтон и Берлин. През юли двете страни обявиха, че Германия се ангажира да използва всички налични ресурси, за да съдейства за удължаване на транзитното споразумение до десет години. Настоящото изтича през 2024 г.

Официално: "Северен поток 2" е готов

Официално: "Северен поток 2" е готов

"Газпром" започва доставките на газ за Германия през октомври

"Фактът, че САЩ ще прибегнат до това, няма да изненада никого. С други думи, ние ще направим всичко възможно, за да бъдат германците готови за този момент и така, че Русия да знае, че ще трябва да плати цена за това", изтъкна Хохщайн на форума YES Brainstorming в Киев.

Съгласно настоящия договор "Газпром" гарантира преноса на 40 млрд. куб. метра гориво годишно през територията на Украйна. Ръководителят на компанията Алексей Милер увери по-рано, че Русия е готова да продължи сътрудничеството въз основа на икономическата целесъобразност и техническото състояние на украинската газотранспортна система.

В Германия посочиха условието за пускането на "Северен поток 2"

В Германия посочиха условието за пускането на "Северен поток 2"

Компанията оператор на газопровода "Северен поток 2" Nord Stream 2 AG може да бъде наказана

В същото време вчера руската държавна корпорация обяви приключването на строителството на "Северен поток 2". Газовата магистрала заобикаля Украйна, като свързва бреговете на Русия и Германия по дъното на Балтийско море. Капацитетът на двете тръби на газопровода е 55 млрд. куб. метра годишно.

Киев се противопостави на проекта, като в това беше подкрепен от Вашингтон, който е заинтересован от прокарването на американския втечнен природен газ на европейския пазар.

Украйна се зарече да води борба с политическия проект "Северен поток 2"

Украйна се зарече да води борба с политическия проект "Северен поток 2"

Дори и след реалното потичане на газа