Компанията оператор на газопровода "Северен поток 2" Nord Stream 2 AG може да бъде наказана, ако газопроводът бъде пуснат преди сертифицирането от независим оператор. Това съобщи "Новости, цитирайки Федералната мрежова агенция (BNA).

В момента BNA разглежда съответната заявка от Nord Stream 2 AG. Компанията иска да бъде сертифицирана като независим оператор, за да спази правилата на третия енергиен пакет на ЕС. По-конкретно, става въпрос за разделяне - разделяне на организации, които се занимават с производство и транспортиране на газ по тръбопровода.

"Ако изискванията за разделяне не са изпълнени по време на въвеждане в експлоатация, Федералната мрежова агенция може да наложи наказание за това административно нарушение", са посочили от ведомството.

Официално: "Северен поток 2" е готов

Официално: "Северен поток 2" е готов

"Газпром" започва доставките на газ за Германия през октомври

По-рано регулаторът съобщи, че проверява документите, представени от Nord Stream 2 AG. Колко време ще отнеме този процес, "сега е невъзможно да се предвиди", отбелязаха от BNA.

В същото време, съгласно закона, след предаването на пълния пакет от документи, Федералната мрежова агенция разполага с четири месеца, за да подготви проект на постановление по заявката. След това то трябва да бъде представено на Европейската комисия за коментари.

Строителството на "Северен поток 2" е било напълно завършено тази сутрин, обявиха от руската държавна корпорация "Газпром". Газовата магистрала е прокарана от Русия до Германия по дъното на Балтийско море. Капацитетът на двете тръби на газопровода е 55 млрд. куб. метра годишно. Строителството отне три години. Планира се експлоатацията да започне до края на 2021 г.

Полша бясна на Германия за "Северен поток 2", президентът отказа среща с Меркел

Полша бясна на Германия за "Северен поток 2", президентът отказа среща с Меркел

Полша е твърдо против "Северен поток 2"

Срещу "Северен поток 2" активно се противопоставиха Украйна, която се опасява, че ще загуби доходи от транзит, както и САЩ, които са заинтересовани прокарването на своя втечнен природен газ в Европа. Вашингтон няколко пъти налага санкции на компании, участващи в строителството, в резултат на което строителството се забави с почти година. В същото време Германия и Австрия активно подкрепиха проекта.

Остава неразрешен спорът относно актуализираната Газова директива на ЕС, която влезе в сила на 23 май 2019 г. В нейните разпоредби е посочено, че тръба, положена след тази дата, трябва или трябва частично да се запълва от алтернативен доставчик, или нейният участък на територията на ЕС трябва да е собственост на трета компания. Регулаторът и съдът в Германия решиха да не изваждат "Северен поток 2" от действието на директивата.

Русия това не я устройва. Според Москва било необходимо да се разчита не на технически аргументи, а на икономически: към момента на актуализиране на директивата в проекта са били направени милиарди долари инвестиции, като се вземе предвид предишната правна ситуация.

Украйна предупреди Европа, че със "Северен поток 2" става още по-зависима от Русия за газа

Украйна предупреди Европа, че със "Северен поток 2" става още по-зависима от Русия за газа

Украйна определя газопровода като руско оръжие и заплаха за европейската сигурност