Трима високопоставени членове на кралското семейство в Саудитска Арабия, включително брат на краля, са били арестувани по причини, които не се разкриват, съобщава "Уолстрийт джърнъл".

Двама от мъжете са сред най-влиятелните фигури в кралството.

Арестите се разглеждат като затягане на хватката върху властта от страна на престолонаследника Мохамед бин Салман.

През 2017 г. десетки фигури от саудитското кралско семейство и бизнесмени бяха арестувани в хотел Ritz-Carlton в Рияд след нареждане на престолонаследника.

Мохамед бин Салман, който е противоречива фигура, е смятан за фактически владетел на кралството, след като през 2016 г. беше обявен за престолонаследник от баща си - крал Салман.

Тримата арестувани са по-малкият брат на краля принц Ахмед бин Абдулазис, бившият престолонаследник Мохамед бин Найеф, както и кралски братовчед - принц Наваф бин Найеф.

Мохамед бин Найеф беше министър на вътрешните работи, докато не беше отстранен от поста и поставен под домашен арест от Мохамед Бин Салман през 2017 г. В предишната си роля той беше разглеждан като близък и доверен партньор от служители на американското разузнаване.

78-годишният принц Ахмед бин Абдулазиз е единственият оцелял пълен брат на краля. През 2018 г. той направи коментари, разглеждани като критични към престолонаследника пред протестиращи в Лондон, но по-късно заяви, че е бил разтълкуван неправилно.

И двамата мъже бяха възприемани като потенциални съперници на 34-годишния престолонаследник, който е на първо място в списъка с наследниците на трона.

Охранители са пристигнали в домовете на кралските особи, носещи маски и облечени в черно, и са претърсили имотите, разказва "Уолстрийт джърнал".

Престолонаследникът Мохамед бин Салман си спечели международно признание през 2016 г., когато обеща серия от икономически и социални реформи на дълбоко консервативната страна.

Той обаче се замеси в поредица от скандали, включително убийството на саудитския журналист Джамал Кашоги в саудитското консулство в Истанбул през 2018 година.

Той също така беше критикуван заради продължаващия конфликт в Йемен, където Саудитска Арабия подкрепя проправителствените сили, както и заради жестокото отношение към активисти за правата на жените, въпреки премахването на някои ограничения спрямо жените, включително правото на шофиране.