Представители на администрации и общини от Северна Гърция искат да се проведе национален референдум за новото име на Македония, съобщават сръбски и македонски медии.

Решение в тази връзка е било взето в Солун в сряда по време на среща на Регионалния съвет на Централна Македония с участието на 258 представители на местните власти, включително кметове и общински съветници, както и епископи и представители на институции и университети.

Хиляди на протест в Солун срещу договора с Македония

Хиляди на протест в Солун срещу договора с Македония

Поредна демонстрация на националисти срещу договорката за името на страната

Споразумението между Атина и Скопие, подписано на 17 юни за името Северна Македония, е определено като "сериозно дипломатическо и национално поражение и вреди на интересите и бъдещето на страната и нейните граждани. В миналото не е имало гръцко правителство, което да е признавало "македонска" националност или "македонски" език, които са корените на иредентизма на нашите съседи".

Какво да направи още Македония, възмущава се Борисов

Какво да направи още Македония, възмущава се Борисов

Няма да е честно за хората, ако не дадат европейска перспектива

"Настояваме правителството да проведе референдум за "Споразумението от Преспа" и да даде на гражданите възможността да упражнят законното си право да ратифицират или отхвърлят това споразумение, което засяга критичен национален въпрос, историята и културата на Гърция", се подчертава в решението, цитирано от МИА.

Учени: Да не приемаме Северна Македония

Учени: Да не приемаме Северна Македония

Няма гаранции, че Скопие ще пренаписва историята ни