Видеозаписи, публикувани от организация, която работи със севернокорейски дезертьори, показват как властите в Северна Корея публично осъждат двама тийнейджъри на 12 години тежък труд за гледане на K-pop (южнокорейска популярна музика, особено сред младежите-бел.ред.). Тази информация съобщи Ройтерс.

Кадрите, които показват двамата 16-годишни младежи в Пхенян, осъдени за гледане на южнокорейски филми и музикални видеоклипове, бяха разпространени от Института за развитие на Юга и Севера (SAND).

Ройтерс не успя да провери независимо кадрите, за които първо съобщи Би Би Си.

Северна Корея от години налага строги присъди на всеки, хванат да се наслаждава на южнокорейски забавления или да копира начина, по който южнокорейците говорят. Пхенян води война срещу външни влияния, откакто през 2020 г. беше наложен широкообхватен нов закон за "антиреакционната мисъл".

"Съдейки по тежкото наказание, изглежда, че това трябва да се покаже на хората в Северна Корея, за да ги предупреди. Ако е така, изглежда, че този начин на живот на южнокорейската култура е интересн за севернокорейското общество", каза Чой Кьон-хуей, президент на SAND и доктор по политически науки в Токийския университет, който избяга от Северна Корея през 2001 г.

"Мисля, че това видео е редактирано около 2022 г.... Това, което е обезпокоително за (лидера на Северна Корея) Ким Чен Ун е, че младите хора са променили начина си на мислене. Мисля, че той работи върху това да го върне обратно към традиционното мислене за Севера."

Видеото, направено от севернокорейските власти, показва голям публичен процес, в който двамата ученици в сиви дрехи са с белезници, докато ги гледат около 1000 други ученици в амфитеатър. Всички ученици, включително двамата 16-годишни, носят маски за лице, което предполага, че кадрите са заснети по време на пандемията от COVID-19.

Студентите бяха осъдени, според видеото, след като бяха осъдени за гледане и разпространение на южнокорейски филми, музика и музикални видеоклипове в продължение на три месеца.

Изолираната Северна Корея и богатият, демократичен Юг технически все още са във война, след като конфликтът им от 1950-53 г. приключи с примирие, а не с мирен договор, и са разделени от силно укрепена демилитаризирана зона (ДМЗ).

Северна Корея обеща военен удар в случай на дори лека провокация

Северна Корея обеща военен удар в случай на дори лека провокация

Изявлението идва на фона на изстреляни артилерийски снаряди от КНДР близо до границата си с Юга