Двадесет и трима души загинаха тази неделя след въоръжени сблъсъци в контролираната от кюрдите североизточна Сирия.

До тях се стигна, след като бунтовници от въоръжените фракции, подкрепяни от Турция, се опитаха да проникнат в района, контролиран от армията, предаде АФП, позовавайки се на военен наблюдател.

В последно време сблъсъците в завладените от кюрдите части на съседната провинция Дейр ез-Зор зачестиха, след като ръководителят на местния военен орган бе заловен от група бойци, подкрепяни от САЩ и водени от кюрдски бунтовници.

Рами Абдел Рахман, ръководител на Сирийския център за наблюдение на правата на човека, съобщи, че в провинция Хасаке в неделя са били убити 18 души от редиците на протурските фракции и петима - от силите на режима. Имало е и ранени.

Сблъсъците са станали в района на Тал Тамр в северозападната част на провинцията, според базираната във Великобритания информационна служба, разчитаща на широка мрежа от източници в Сирия.

Фракции от коалицията на подкрепяните от Анкара бунтовнически групи, известни като Сирийската национална армия, се опитаха да проникнат в региона по-рано през деня, твърди анонимният източник.

Междувременно военни от сирийската армия местни бойци, които бяха свързани с ръководените от кюрдите Сирийски демократични сили (SDF), реагираха на сблъсъците и това доведе до още желтви.

Районът Тал Тамр е близо до граничната територия, която е под контрола на Анкара и на нейни представители.

От 2016 г. насам Турция на няколко пъти е нахлувала в Северна Сирия и е атакувала кюрдските сили.

В събота в района бе въведен полицейски час.