В Сирия е загинал един от най-известните генерали на правителствената армия, който е отговарял за отбраната на Дейр ез Зор, съобщават руски медии.

"Генерал Исам Захредин загина днес в резултат на експлозия на противопехотна мина в района на остров Сакър", уточниха от сирийската армия.

Сирийската армия с нови успехи срещу ДАЕШ край Дейр ез Зор

Сирийската армия с нови успехи срещу ДАЕШ край Дейр ез Зор

Изгони терористите от петролни находища и стратегически важни хълмове

В началото на кризата Захредин е ръководил войските на Републиканската гвардия и разчистването на кварталите в покрайнините на столицата Дамаск. През последните три години и половина е отговарял за отбраната на обсадения град Дейр ез Зор.

В началото на септември защитниците на града под командването на Захредин и щурмовите отряди на ген. Сухел пробиха блокадата, в която терористите държаха Дейр ез Зор, а след това вдигнаха обсадата и на военното летище.

През последните дни сирийската армия прогони терористичната групировка ДАЕШ ("Ислямска държава") от село Ал Хусейн на източния бряг на река Ефрат, северно от Дейр ез Зор, а също така пое контрола над село Хатла, отрязвайки основния път за снабдяване на ДАЕШ откъм Ирак. До края на миналата седмица правителствените сили в района на Дейр ез Зор са контролирали територия с обща площ от 4 600 кв. км.