Какви гаранции дава Турция за пресичане на каналджийството, запита българският евродепутат Илияна Йотова в пленарната зала на Европейския парламент в Страсбург по време на дискусията за заключенията от срещата на Европейски съвет с Турция на 7 март. Днес европолилитиците обговаряха и подготовката на предстоящата среща на 17-18 март.

"Какви са гаранциите от турска страна за пресичане на трафика на хора към всички европейски граници, след като в страната, пред погледа на властите се развива паралелна, доходна икономика, която не ограничава, а стимулира каналджийството?" каза Йотова.

Българският политик разкритикува идеята за споразумение с Турция, в което всеки сириец преминал към Гърция ще бъде върнат обратно в Турция и в замяна ЕС ще презасели един сириец, вече намиращ се в Турция.

"Как си представяте тази размяна "един за един" сириец - с какъв човешки и финансов ресурс? Как си представяте идентификацията на хората, които трябва да бъдат разменени, като за една година работят едва три горещи точки?" каза евродепутатът.

Тя алармира, че след Гърция и Балканския път ще има други маршрути на мигрантите към Европа, които минават през България, през Албания. "Едновременно с политиката на "гасене на пожари" се проявяват двойни стандарти. Всички ваши предложения са за опазване на Шенген, а какво ще стане с останалите държави от външната граница.

Съдбата им е на буферна зона и превръщането им в огромен бежански лагер на прага на страшна хуманитарна криза. От това Европа няма да стане по-сигурна", заяви Йотова.