Ръководителят на националистическата опозиция в Турция обяви, че планираният референдум за независимост от кюрдите в Иракски Кюрдистан, който се намира в Северен Ирак, трябва да бъде разглеждан от Анкара като причина за война, "ако е необходимо", съобщава "Ройтерс".

Турция, която води сражения от три десетилетия с кюрдските бунтовници в югоизточната част на страната, е разтревожена, че референдумът може допълнително да засили сепаратистките настроения сред 15-те милиона кюрди в Турция.

Турция отново предупреди срещу референдум в Иракски Кюрдистан

Турция отново предупреди срещу референдум в Иракски Кюрдистан

За отцепване от Ирак

Вчера турският външен министър Мевлют Чавушоглу посети Ирак, където предаде на лидера на иракските кюрди Масуд Барзани опасенията на Анкара относно решението за провеждане на референдум, който е планиран за 25 септември.

Лидерът на Партията на националистическото действие Девлет Бехчели, който се съюзи с правителството в подкрепа на кампанията на управляващата Партия на справедливостта и развитието на референдума през април за увеличаването на правомощията на президента Реджеп Тайип Ердоган, призова Анкара да се противопостави на гласуването.

"Трябва да бъдат предприети действия срещу подготвяния от Барзани референдум за независимост, който включва тюркменски градове", настоя Бехчели по време на пресконференция в Анкара, като допълни: "Това е репетиция за (създаването на) Кюрдистан. Ако е необходимо, Турция трябва да приеме този референдум като причина за война."