23-годишният ирландец Рори Мейсън, който се е сражавал в Международния легион на въоръжените сили на Украйна, е бил убит по време на боевете, потвърди семейството му, цитирано от Руската служба на Би Би Си.

Семейството на Мейсън научи за смъртта му от Министерството на външните работи на страната му, което оказва необходимата консулска помощ.

Мейсън се е присъединил към Международния легион през март.

"Рори не се интересуваше от политика, но имаше изострено чувство за правилно и грешно и неспособност да си затваря очите за несправедливостта", каза баща му Роб.

"Въпреки че сме дълбоко натъжени от смъртта му, ние сме изключително горди от неговата смелост, решителност и отдаденост, с които той се застъпи за Украйна", добави Роб Мейсън.

Международният легион за защита на Украйна съобщи, че частта на Мейсън е била обстрелвана по време на боевете.

"Нашият брат по оръжие, Рори Мейсън, участва в контранастъплението в Харковска област със своята част и загина в битка. Споменът за Рори ще продължи да живее в неговата част, в Легиона и въоръжените сили на Украйна", заявиха от Международния легион.

Припомняме, че на 20 септември в рамките на размяна на военнопленници бяха освободени няколко чуждестранни бойци, включително осъдени на смърт от проруските сепаратисти в Донецк.

В Украйна е загинал американски доброволец

В Украйна е загинал американски доброволец

Държавният департамент потвърди новината