Парламентът на Япония обяви извънредно положение с климата в символично гласуване, целящо увеличаване на натиска за действия за борба с глобалното затопляне, след като правителството миналия месец се ангажира с твърд график за нетни нулеви емисии, предаде "Ройтерс".

С гласуването на долната камара на парламента, Япония - петата по големина в света замърсителка с въглеродни емисии - се присъединява към други членки на Г-7 Великобритания, Канада и Франция в подобни решения, както и към Европейския съюз като блок и близо 2000 регионални и градски власти по света.

Миналия месец министър-председателят Йошихиде Суга обяви, че Япония ще се стреми да намали емисиите на парникови газове до нула до 2050 г., което е голяма промяна за третата по големина икономика в света, която разчита главно на внесени изкопаеми горива за свои енергийни източници.

Извънредното положение, правно необвързваща декларация, изготвена от междупартийна група депутати, цитира "безпрецедентни щети" от урагани, наводнения и горски пожари, влошени от климатичните промени в страната и в чужбина, и казва, че светът е изправен пред "климатична криза".

След като нестабилната метеорологична обстановка от рекордния за тази година сезон на ураганите в Атлантическия океан до наводненията в Европа е свързвана с климатичните промени, правителствата по целия свят са изправени пред повече призиви да действат, дори докато пандемията от коронавируса бушува и изтощава ресурси.

Депутатът от управляващата Либералнодемократическа партия Йошихиса Фурукава, председател на секретариата на безпартийна група депутати зад декларацията, заяви, че резолюцията е жизненоважна, за да покаже на света, че Япония не изостава в борбата срещу глобалното затопляне.

"Смятам, че това може да изпрати послание към света, че японският парламент и правителство са твърдо решени да се справят с тази цел, а именно - общество без въглерод", коментира той преди гласуването.

Правителството разработва мерки, включително инвестиционни фондове и данъчни стимули за прокарване на промени, необходими за постигане на целта за нетни нулеви емисии, а Фурукава заяви, че декларацията ще даде тласък на тези усилия, като се има предвид непартийната подкрепа за нея.

Новата цел на Япония за въглероден неутралитет може да отвори пътя на изпадналата в затруднение нейна ядрена индустрия да бъде задействана отново, почти десетилетие след катастрофата във Фукушима, заради която тя спря повечето реактори, въпреки че обществото остава предпазливо. Ядрената енергия осигуряваше около 30% от електроенергията на Япония преди Фукушима, когато страната имаше 54 работещи реактора в сравнение със само два работещи сега.

Обявявайки новата цел за емисиите, премиерът Суга изтъкна, че Япония ще "използва ядрена енергия" заедно с въвеждането на възможно най-много възобновяеми енергийни източници, без да уточнява точни планове за реактори.

И все пак разочаровани учени и активисти редовно предупреждават, че действията все още изостават, за да се постигне целта на Парижкото споразумение за достатъчно ограничаване на емисиите, за да се поддържа повишаване на световната температура до 1,5-2 градуса по Целзий в сравнение с нивата отпреди индустриалната епоха.