Долната камара в Япония прие законопроект за образованието, в който учителите се задължават да са патриоти и да възпитават в учениците си в „чувство на патриотизъм и национално достойнство".

Законопроектът предизвика недоволството на няколко партии, тъй като терминологията в него е близка до тази, използвана от идеолозите, вкарали Япония във Втората световна война, съобщава Новости.

Опозиционните партии - Демократическата, Комунистическата, Социалдемократическата и Нова народна партия бойкотираха гласуването, както и предишните заседания, на които проектозаконът се обсъждаше.

Сега, след като законопроектът бе приет в Долната камара, той предстои да бъде одобрен от Горната камара, където управляващата коалиция - на Либерално-демократическата партия и на партията Нова Комейто имат мнозинство.

Генералният секретар на кабинета обяви по време на специална пресконференция в Токио, че „правителството се надява законът да влезе в сила възможно най-скоро - преди края на парламентарната сесия на 15 декември".

Припомняме, че премиерът на Япония Шиндзо Абе многократно е подчертавал, че целта на образователната реформа е да спре упадъчния морал и да възпитава в любов към родината и народа.

Сега действащият закон за образованието е приет още през 1947 г. и оттогава не е променян, припомни наскоро в своя публикация японският премиер. В нея той посочва, че целта на управляващите е така да променят закона, че „амбициозните младежи  с достойнство да работят за бъдещето на страната си".