На присъдружни на армията на Южен Судан паравоенни формирования им е било позволявано да изнасилват жени вместо да получават надници, докато са се били срещу местни бунтовници. Това става ясно от нов доклад на ООН, цитиран от БиБиСи.

Разследващите са установили, че 1 300 жени са били изнасилени през миналата година само в богатия на петрол щат Юнити.

Армията е провеждала политика тип "изгорена земя", умишлено насочена към убиване и изнасилване на цивилни, което се третира като военни престъпления, уточняват от ООН.  

Правителството отрича, че армията се e отнасяла по такъв начин с цивилни хора, но увери, че разследвало в тази връзка.  

„Ние имаме правила за участие и ги следваме”, заявил говорител на президента Салва Кийр.

Според доклада на ООН на милициите, които са действали на принципа „прави, каквото можеш и вземи, каквото можеш”, за което са имали картбланш от правителството, им е било позволявано да изнасилват и отвличат жени и момичета като форма на заплащане.

Те също така са заграбвали добитък и лична собственост.

Мащабът и видът на сексуалното насилие, извършвано в Южен Судан, представлява едно от най-ужасяващите нарушения на човешките права в света, коментира върховният комисар на ООН за човешките права Зеид Раад ал Хюсеин.

Една жена разкрила, че е станала свидетел на изнасилването на своята 15-годишна дъщеря от 10 войници, след като нейният съпруг бил убит.

ООН допълва, че правителствените сили и присъдружните им милиции групово са изнасилвали момичета и са „кълцали” цивилни на парчета. ООН също така обвинява опозиционни бойци в извършването на нарушения на човешките права.  

В отделен доклад международната правозащитна организация „Амнести интернешънъл” посочва, че повече от 60 мъже и момчета са били задушени в контейнер от правителствените сили.

Телата на задушените хора са били изхвърлени в полето, след като били убити през миналия октомври.