Новото държавно ръководство на Зимбабве прие решение за обявяването на рождения ден на бившия президент Робърт Мугабе - 21 февруари, за официален празник, съобщава "Асошиейтед прес".

Решението е било публикувано в правителствено известие в петък, в деня на встъпването в длъжност на новия президент Емерсън Мнангагва, който беше уволнен от Мугабе от поста вицепрезидент на 6 ноември, но се завърна в Зимбабве, след като военните взеха властта.

Действията на армията срещу Мугабе са законни, постанови съдът в Зимбабве

Действията на армията срещу Мугабе са законни, постанови съдът в Зимбабве

Отделно съдията обяви, че уволнението на Мнангагва е било незаконно

Повечето зимбабвийци бяха доволни, когато Мугабе подаде оставка на 21 ноември след почти четири десетилетия на власт. Въпреки че признава грешките от миналото по време на управлението на Мугабе, Мнангагва описва бившия президент като наставник и ментор, а представители на управляващата партия продължават да хвалят по-ранната роля на Мугабе в развитието на страната.

Кампанията да се направи рождения ден на 93-годишния Мугабе национален празник започна по време на неговото управление. През август правителството обяви инициативата след месеци на лобиране от членове на младежкото крило на управляващата партия.

Мугабе и семейството му получават $10 млн.

Мугабе и семейството му получават $10 млн.

До края на живота си Мугабе също ще получава заплата от 150 000 долара