Финансовата подкрепа от ЕС за въгледобивните региони е имала ограничен принос за създаването на работни места и за енергийния преход. Това стана ясно от публикувания доклад на Европейската сметна палата. Въпреки цялостния напредък въглищата остават значителен източник на емисии на парникови газове в няколко държави-членки на ЕС.

Докладът посочва, че през последните десетилетия във въгледобивния сектор в ЕС се наблюдава траен упадък.

ЕС отпусна средства по политиката на сближаване за подкрепа на социално-икономическия преход и прехода към неутралност по отношение на климата. В периода 2014—2020 г. са отпуснати около 12,5 млрд. евро в седемте одитирани въгледобивни региона. Въпреки това горенето на въглища е било източник на 15 % от емисиите на парникови газове през 2019 г.

Новата т.нар. "Зелена сделка" определя прекратяването на употребата на въглища като ключово за изпълнението на целите на ЕС в областта на климата за 2030 г. и за постигането на неутралност по отношение на климата до 2050 г.

Според Европейската сметна палата намаляването на производството на въглища неизбежно е довело до спад на броя на заетите в сектора. В някои региони този брой намалява чрез естествени промени в заетостта и пенсиониранията. За съкратените работници е била осигурена преквалификация, финансирана с европейски средства, но поради липсата на данни относно участието им в такива курсове одиторите не можаха да оценят дали това е им е помогнало да започнат нова работа.

Преди да предложи Фонда за справедлив преход, насочен към най-засегнатите региони и сектори, Европейската комисия не е провела задълбочен анализ на резултатите, постигнати с отпуснатите в миналото средства от ЕС.

Одиторите изтъкват риска от това средствата да бъдат изразходвани, без преходът действително да се осъществи. Ограниченият срок на програмата води до нарастване на този риск, тъй като за по-голямата част от средствата ще трябва да бъдат поети ангажименти до края на 2023 г. и те ще трябва да се използват до края на 2026 г. Нашествието на Русия в Украйна през 2022 г. и последствията от него за енергийния пазар също могат да доведат до забавяния в прехода към източници, различни от въглищата.

И накрая, одиторите на Европейската сметна палата стигнаха до заключението, че в някои държави от ЕС местните въглища са заменени от внос или от други изкопаеми горива. Германия и Полша например значително са повишили вноса си на въглища през последните 15 години. Като резултат, въглищата продължават да бъдат значителен източник на емисии на парникови газове, особено в Полша, Чехия, България, Германия, Словения и Румъния. Одиторите установиха още, че на емисиите на метан от закрити или изоставени мини не е било обърнато достатъчно внимание.