Руската ваксина "Спутник V" срещу новия коронавирус (COVID-19) е предизвикала отговор на антитела при всички участници в ранните етапи на клиничните изпитания. Това показват резултатите, публикувани днес от авторитетното медицинско списание The Lancet, което беше приветствано от Москва като отговор на критиците ѝ, отбелязва "Ройтерс".

Резултатите от двете проучвания, проведени през юни-юли тази година и включващи 76 участници, са показали, че 100 процента от участниците развиват антитела срещу новия коронавирус и няма сериозни странични ефекти, пише The Lancet.

Русия се готви за одобрение на втора ваксина срещу COVID-19

Русия се готви за одобрение на втора ваксина срещу COVID-19

"Няма усложнения сред ваксинираните в първия и втория етап на тестване"

Русия разреши ваксината за вътрешна употреба през август, първата страна, която го направи, като това стана преди да бъдат публикувани каквито и да било данни или да е започнало мащабно изпитание.

"Двете 42-дневни изпитания, включващи 38 здрави възрастни, не откриха сериозни неблагоприятни ефекти сред участниците и потвърдиха, че кандидатите за ваксина предизвикват отговор на антитела", обясняват от списаниетоt.

"Необходими са мащабни, дългосрочни проучвания, включително сравнение с плацебо лечение и допълнително наблюдение, за да се установи дългосрочната безопасност и ефективност на ваксината за предотвратяване на инфекция с COVID-19", се посочва още в статията.

Турция може да разреши руската ваксина

Турция може да разреши руската ваксина

Не се уточняват срокове

Ваксината е наречена "Спутник V" в знак на почит към първия сателит в света, изстрелян в космоса от Съветския съюз. Някои западни експерти предупредиха срещу използването ѝ, докато не бъдат направени всички международно одобрени тестови и регулаторни стъпки.

Ала с резултатите, публикувани за първи път в международно рецензирано списание, и с изпитание на по-късен етап, включващо 40 000 души, започнало през миналата седмица, високопоставено руско официално лице заяви, че Москва била "разбила" критиците си в чужбина.

"С тази публикация ние отговаряме на всички въпроси на Запада, които бяха усърдно задавани през последните три седмици, честно казано с очевидната цел да очернят руската ваксина", коментира Кирил Дмитриев, ръководител на Руския фонд за преки инвестиции, руски държавен суверенен фонд, който подкрепи ваксината.

Русия тества ваксината "Спутник V" с 40 000 души, има и контрол от чужди експерти

Русия тества ваксината "Спутник V" с 40 000 души, има и контрол от чужди експерти

Дмитриев: Събирането на данни е в съответствие с международните стандарти

"Всички кутии са проверени", каза той пред "Ройтерс" и допълни: "Сега... ще започнем да задаваме въпроси за някои от западните ваксини."

Дмитриев заяви, че най-малко 3000 души вече са били набрани за мащабното изпитание на ваксината "Спутник V", стартирала миналата седмица, а първоначалните резултати се очаквали през октомври или ноември тази година.

Коментирайки във връзка с резултатите от ранните етапи на изпитанията на ваксината, водещият автор д-р Наор Бар-Зеев от Международния център за достъп до ваксини, Училището за обществено здраве към "Джонс Хопкинс Блумбърг" в САЩ заяви, че изследванията били "обнадеждаващи, но малки".

Бар-Зеев, който не е участвал в проучването, заяви, че "клиничната ефикасност за която и да е ваксина срещу COVID-19 все още не е доказана."