Русия се готви да одобри втора ваксина срещу COVID-19 в края на септември или началото на октомври, заяви в сряда руският вицепремиер Татяна Голикова, цитирана от "Ройтерс".

Изказвайки се на телевизионно заседание на правителството, Голикова каза на президента Владимир Путин, че ранните клинични изпитания на ваксината, разработени от Института по вирусология "Вектор" в Сибир, ще бъдат завършени до края на септември.

"Към днешна дата няма усложнения сред ваксинираните в първия и втория етап на тестване", каза тя.

По-рано този месец Русия стана първата държава, издала регулаторно одобрение на ваксина срещу COVID-19 след по-малко от два месеца тестове с хора.

Русия с амбиция за 2 млн. дози от ваксината срещу COVID-19 до края на годината

Русия с амбиция за 2 млн. дози от ваксината срещу COVID-19 до края на годината

В производството ще се включат три компании

Одобрената ваксина, наречена "Спутник V" е приета от руски власти като безопасна и ефективна, но западните експерти са скептично настроени към одобрението, предупреждавайки срещу използването й, докато не бъдат предприети всички международно одобрени стъпки за тестване и регулиране.

RDIF, суверенен фонд на Русия, заяви в сряда, че започва финалната фаза на клиничните изпитания на "Спутник V". 40 000 души ще участват в заключителните изпитвания и че подобни изпитвания ще бъдат проведени и в пет други страни.

Сергей Собянин, кметът на Москва, заяви, че жителите на руската столица могат да кандидатстват за участие в изпитанията.

Тези окончателни изпитания, проведени върху голям брой хора, обикновено се считат за основни предшественици на ваксина, която може да получи регулаторно одобрение.

ЕС се готви за ваксинация на поне 40% от населението си

ЕС се готви за ваксинация на поне 40% от населението си

Еквивалент на стратегия "Европа на първо място", в която населението на ЕС е с приоритет