Валутата на Иран достигна рекордно ниско ниво от 100 000 риала за един долар в условията на задълбочаваща се икономическа криза и предстоящото връщане на пълномащабните санкции на САЩ, съобщава "Франс прес".

Неофициалният курс днес по обяд e възлизал на около 102 000 риала спрямо долара. Курсът е бил потвърден от дилър, който е пожелал да остане анонимен.

Риалът загуби половината от стойността си спрямо долара само за четири месеца, като премина границата от 50 000 за първи път през март. Правителството се опита да го фиксира на равнище 42 000 през април и заплаши, че ще предприеме крути мерки срещу търговците на черния пазар.

Матис: САЩ не целят смяна на режима в Иран

Матис: САЩ не целят смяна на режима в Иран

Припомня се острата размяна на реплики през последната седмица между властите на двете държави

Ала търговията продължи, като иранците са разтревожени от продължителния икономически спад, обръщайки се към доларите като сигурен начин да запазят спестяванията си или като инвестиция с надеждата, че риалът ще продължи да се срива.

Тъй като банките често отказват да продават доларите си на изкуствено ниския курс, правителството беше принудено да омекоти политиката си през юни, разрешавайки по-голяма гъвкавост за определени групи вносители.

Справянето с кризата беше една от причините за решението през миналата седмица на президента Хасан Рохани да смени гуверньора на централната банка.

Иран предупреди комарджията Тръмп: Ако САЩ започнат война, ние ще я приключим

Иран предупреди комарджията Тръмп: Ако САЩ започнат война, ние ще я приключим

Остри реплики от началника на Иранската революционна гвардия

Сривът на иранската валута беше насърчен от обявлението на САЩ през май, че се изтегля от ядреното споразумение с Техеран от 2015 г., съгласно което някои санкции бяха отменени в замяна на ограничаване на ядрената програма на Иран.

САЩ се готвят да възстановят пълния набор от санкции на два етапа на 6 август и на 4 ноември, принуждавайки много чуждестранни компании да прекратят бизнеса си с Иран.