Настоящият президент на Австрия Александър Ван дер Белен спечели втори мандат, според предварителните резултати от изборите в неделя, съобщава "Ройтерс".

Ван дер Белен е смятан за стабилен лидер във времена на сериозна криза, когато разходите за енергия и инфлацията будят тревога сред гражданите на алпийската страна, която е член на Европейския съюз, но не и на НАТО.

Според предварителните резултати Ван дер Белен печели абсолютно мнозинство от 54,6% и по този начин няма да му се наложи да се явява на балотаж. Най-близкият му съперник беше Валтер Розенкранц от дясната националистическа Австрийска партия на свободата (АПС) с 19,1%.

Ван дер Белен пред преизбиране като австрийски президент

Ван дер Белен пред преизбиране като австрийски президент

Държавният глава бе фаворит в допитванията

Би било хубаво, ако получим яснота днес - хубаво за Австрия, хубаво за нас - ако тогава можем напълно да се концентрираме върху разнообразните предстоящи задачи, множеството кризи, пред които сме изправени в Австрия, в Европа, заяви Ван дер Белен, след като гласува във Виена.

Преди вота Ван дер Белен беше провъзгласен за "сигурния избор в бурни времена". Той е бивш лидер на Зелените и се кандидатира като независим кандидат.

Ван дер Белен се изправи срещу шестима претенденти в надпреварата, но беше смятан за явен фаворит още преди изборите. Миналия месец проучване показа, че той разполага с подкрепа от почти 2/3 сред избирателите.

В Австрия гласуват за президент

В Австрия гласуват за президент

Ключови избори