Външните министри на ЕС призоваха за деескалация на напрежението в Източното Средиземноморие в рамките на извънредното заседание на Съвета по външните работи, което се проведе по видеоконферентна връзка.

Участниците в заседанието изразиха пълна солидарност с Гърция и Кипър, като подчертаха необходимостта от сдържаност от всички страни, за да бъде избегната по-нататъшна ескалация, която може да има непредвидими последици за мира и стабилността на целия регион. Дипломатите призоваха Гърция и Турция да се върнат на масата на преговорите, изтъквайки, че диалогът е единственият път за намиране на взаимно приемливо и устойчиво решение, съобщиха от МВнР.

"Най-важната цел е да предотвратим военната конфронтация в Източното Средиземноморие", заяви заместник-министърът на външните работи Петко Дойко. Той подчерта, че Турция трябва да действа в дух на добросъседство и да зачита суверенните права на Кипър и Гърция в съответствие с международното право, а ЕС трябва да работи за запазване на партньорските отношения със страната. Той посочи редица области от взаимен интерес между ЕС и Турция, сред които миграцията, енергетиката и сигурността, инфраструктурата, търговията, икономиката, борбата с тероризма.

В рамките на заседанието бяха обсъдени още събитията в Беларус след президентските избори, ситуацията в Ливан след опустошителния взрив на пристанището в Бейрут, както и политическите процеси във Венецуела в контекста на предстоящите през декември парламентарни избори.

Външните министри бяха категорични, че Европейският съюз трябва да продължи да настоява пред властите в Беларус за край на репресиите, незабавно и безусловно освобождаване на всички задържани и стартиране на всеобхватен политически диалог.

"Дълбоко сме обезпокоени от последните събития в Беларус, които, за съжаление, не ни изненадват", заяви заместник-министър Дойков. "България споделя позицията на ЕС за случващото се в Беларус и настоява за гарантиране на правото на мирен протест и освобождаване на задържаните", допълни той.

В рамките на заседанието бе взето решение за извършване на цялостен преглед на отношенията на ЕС с Беларус, включително за налагане на санкции срещу отговорните за насилието и изборните фалшификации.

Във връзка със ситуацията в Ливан на извънредния съвет бе поставен въпросът за възможностите да бъде оказана подкрепа от страна на ЕС.

Върховният представител Жозеп Борел информира, че минималните стандарти за провеждане на честни и свободни избори във Венецуела не се изпълнени, поради което ЕС не може да се ангажира с изпращане на своя наблюдателна мисия за вота.