В Германия в петък започва двудневна среща на външните министри на Г-7 заедно с колегите им от Украйна, Молдова и Индонезия. Те ще обсъдят начини за справяне с недостига на зърно в световен мащаб поради войната, както и помощта за Украйна и Молдова, информира Руската служба на Би Би Си.

"25 милиона тона зърно са блокирани в пристанището на Одеса, тоест храна, от която милиони хора по света имат спешна нужда, предимно в Африка и Близкия изток", каза германският външен министър Аналена Бербок, цитирана от Ройтерс.

"Никога след края на Студената война ние, партньорите от Г-7, не сме били изправени пред по-сериозно предизвикателство. Никога досега не сме били по-обединени", написа Бербок в "Туитър".

С "коридори на солидарността" ЕК ще изнася зърно от Украйна

С "коридори на солидарността" ЕК ще изнася зърно от Украйна

За по-малко от три месеца 20 милиона тона зърно трябва да напуснат страната

Молдовският външен министър Нику Попеску е поканен на срещата, защото страната му, която не разполага със значителни финансови ресурси е приела стотици хиляди украински бежанци и очаква помощ от Г-7.

На срещата ще присъства и министърът на външните работи на Индонезия, която в момента председателства Г-20 - форум на двадесетте най-големи икономики в света.

Ройтерс съобщава, цитирайки неназован френски служител, че министрите на външните работи на страните от Г-7 възнамеряват да разговарят с индонезийския си колега Ренто Марсуди дали Русия трябва да бъде поканена на срещата на върха на Г-20 през ноември, тъй като западните лидери не искат да седят на една маса с Путин.

Държавният секретар на САЩ Антъни Блинкен, който е заразен с Covid, няма да присъства на срещата в Германия.

Британският министър на външните работи Лиз Тръс, която пристигна в Германия заяви, че е "жизнено важно" да се поддържа натиска върху Русия чрез доставки на оръжия за Украйна.

Г-7 е неформална асоциация на седемте най-големи развити демокрации: САЩ, Япония, Германия, Великобритания, Франция, Италия и Канада. В срещите на Г-7 по правило участват и представители на централните органи на Европейския съюз. Страните от този неформален клуб вече наложиха безпрецедентни икономически и финансови санкции на Русия и се стремят да поставят Владимир Путин в пълна международна изолация.

Г-7 ще обсъди нови санкции срещу Русия

Г-7 ще обсъди нови санкции срещу Русия

Винаги сме отворени за налагане на допълнителни санкции, посочи Джо Байдън