Лидерите на Г-7 публикуваха съвместно изявление, в което се ангажираха да засилят икономическата изолация на Русия и да "активизират" кампанията срещу руския елит, който подкрепя нейния президент Владимир Путин, съобщи "Ройтерс".

След като се срещнаха виртуално с украинския президент Володимир Зеленски, лидерите заявиха, че ще прекъснат ключови услуги, от които зависи Русия, засилвайки изолацията на Русия "във всички сектори на нейната икономика".

САЩ удрят със санкции шефове на "Газпромбанк"

САЩ удрят със санкции шефове на "Газпромбанк"

Поредното усилие на Съединените щати да увеличат натиска

Те се ангажираха също така постепенно да премахнат зависимостта си от руската енергетика, включително като забранят вноса на руски петрол.

"Ще продължим и ще засилим кампанията си срещу финансовите елити и членовете на семействата, които подкрепят президента Путин във военните му усилия и разхищават ресурсите на руския народ", се казва още в изявлението.

В неделя Съединените щати разкриха санкции срещу три руски телевизионни станции, забраниха на американци да предоставят счетоводни и консултантски услуги на руснаци и санкционираха ръководители на "Газпромбанк", за да накажат Москва за инвазията ѝ в Украйна.

Г-7 ще обсъди нови санкции срещу Русия

Г-7 ще обсъди нови санкции срещу Русия

Винаги сме отворени за налагане на допълнителни санкции, посочи Джо Байдън

Путин нарича инвазията "специална военна операция" за разоръжаване на Украйна и отърваването ѝ от антируския национализъм, подклаждан от Запада. Украйна и нейните съюзници твърдят, че Русия е започнала непровокирана война.