В неделя Съединените щати въведоха санкции срещу три руски телевизионни канала, забраниха на американци да предоставят счетоводни и консултантски услуги на руснаци и санкционираха ръководители на "Газпромбанк".

Санкционирани са акционерното дружество "Първи канал", телевизионната станция "Русия 1" и акционерното дружество НТВ.

Новите санкции са поредното усилие на Съединените щати да увеличат натиска върху руския президент Владимир Путин след като Русия нападна Украйна в края на февруари месец.

Санкциите се обявяват ден преди Русия да отбележи Деня на победата и в момент, в който президентът Джо Байдън се среща виртуално с лидерите на Г7 и украинския президент Володимир Зеленски, за да обсъдят войната.

Мерките, наложени на ръководството на "Газпромбанк", са първите, засягащи руския монополист в износа на газ, тъй като САЩ и техните съюзници избягват да предприемат стъпки, които биха могли да доведат до прекъсване на доставките на газ за Европа - основния клиент на Русия. 

Сред новите лица, включени в списъка със санкции, са и висши мениджъри на "Сбербанк".

Срещата в Брюксел за руския петрол приключи без резултат

Срещата в Брюксел за руския петрол приключи без резултат

Обсъждаше се ембарго спрямо вноса от Русия, а България искаше изключване

"Това не е пълен блок санкции. Не замразяваме активите на "Газпромбанк" и не забраняваме никакви транзакции с "Газпромбанк", заяви пред репортери високопоставен служител от администрацията на Байдън, цитиран от Reuters. "Това, което сигнализираме, е, че Газпромбанк не е сигурно убежище, и затова налагаме санкции на някои от техните висши бизнес ръководители ... за да създадем смразяващ ефект."

Според Службата за контрол на чуждестранните активи (OFAC) към Министерството на финансите се налагат санкции срещу Московската индустриална банка и редица контролирани от нея дружества, както и срещу ръководствата на "Сбербанк" и "Газпромбанк".

Държавният департамент на САЩ добави и осем руски корабни компании и 69 плавателни съда към списъка със санкции на Министерството на финансите на САЩ.

САЩ: Очаквахме, че Русия ще спре доставките на газ за Европа

САЩ: Очаквахме, че Русия ще спре доставките на газ за Европа

Псаки обвини Москва, че превръща в оръжие и газа