Външният министър на Украйна Павел Климкин привика на консултации своя посланик в Сърбия Александър Александрович след критика от сръбска страна по адрес на украинския дипломат, съобщи РИА Новости.

Държавният секретар със статут на зам.-външен министър на Сърбия Ивица Тончев по-рано определи изказванията на Александрович като недипломатични и неотговарящи на ролята на посланик "безплодни опити да наруши отношенията между Сърбия и Русия".

САЩ към Сърбия: Не можете да стоите на два стола

САЩ към Сърбия: Не можете да стоите на два стола

Важно е страната да направи стратегически избор

В частност, посланикът "в редица скандални интервюта заяви, че Сърбия не провежда самостоятелна външна политика, а се явява инструмент в ръцете на Русия". Освен това, украинският дипломат заяви, че "Русия използва Сърбия за унищожаване на Европа", обвини сръбският зам.-външен министър украинския посланик.

Тончев призова украинското външно министерство да каже на посланика си, че подобно поведение е недопустимо в бъдеще.

Сърбия не иска да избира между Русия и Запада

Сърбия не иска да избира между Русия и Запада

В отговор на настояването на САЩ да вземе страна

"Извиках посланика ни в Сърбия Александрович на консултации по съблюдаване на международното право", написа Климкин в своя акаунт в Twitter.

Белград заклейми "скандалните" коментари на украинския посланик в Сърбия

Белград заклейми "скандалните" коментари на украинския посланик в Сърбия

Действията на украинския дипломат "граничат с безсмислени опити...

По-рано няколко медии съобщиха за това, че Външното министерство на Сърбия за привидно застрашен от депортиране украински посланик, единствено това обстоятелство отсъства в текста на заявлението, публикувано от ведомството.