Украинското външно министерство изпрати протестна нота на Русия заради изпращането на хуманитарна помощ в Донбас, съобщиха от пресслужбата на ведомството.

Украинското външно министерство определи като незаконна хуманитарната помощ, тъй като тя е била внесена през граничните контролно-пропускателни пунктове "Изварино" и "Успенка", които не се контролират от Киев, и настоя Русия "да спре да извършва международни незаконни действия против суверенитета на нашата държава".

Украйна пред ОССЕ: Окупаторите в Донбас нарушиха предишното примирие 4226 пъти

Украйна пред ОССЕ: Окупаторите в Донбас нарушиха предишното примирие 4226 пъти

Стрелба срещу населени места...

През април 2014 г. украинските власти започнаха антитерористична операция срещу самопровъзгласилите се сепаратистки Донецка народна република (ДНР) и Луганска народна република (ЛНР), които подкрепят и са подкрепяни от Русия. Това стана след свалянето от власт на бившия президент Виктор Янукович в началото на 2014 г. след Майдана в Киев. 

Според последните данни на ООН около 13 хиляди души са станали жертва на конфликта в Източна Украйна.

На 27 юли влезе в сила поредно споразумение за допълнителни мерки по прекратяване на огъня. През миналата седмица в Донбас бяха убити трима украински военни, шестима са били ранени.

Ново примирие влезе в сила в Източна Украйна

Ново примирие влезе в сила в Източна Украйна

Забранено е използването на оръжия

Същевременно мониторинговата мисия на Организацията за сигурност и сътрудничество в Европа (ОССЕ) е установила наличие забранено тежко въоръжение, което не е било изтеглено, както изискват договореностите от Минск. Освен това руската страна нарушава споразумението като навлиза на украинска територия с т. нар. хуманитарни конвои, без съгласието на украинското правителство. Освен това на наблюдателите не е позволявано да се придвижват свободно на окупираните от руски сили територии.

Сегашното примирие към 30 юли в значителна степен се спазва. Руските въоръжени формирования са извършили пет нарушения на режима на прекратяване на огъня, при които украинските войници не са открили ответен огън.