Въоръжени мъже в Нигерия са отвлекли най-малко 87 души, включително жени и деца в щата Кадуна, съобщиха в понеделник местните жители и полицията, цитирани от "Ройтерс". 

Отвличанията от престъпни групировки, изискващи плащания за откуп, се превърнаха в почти ежедневно явление в Нигерия, особено на север, като властите изглеждат безсилни да ги спрат.

Говорителят на полицията в Кадуна Мансур Хасан потвърди инцидента в село Каджуру Стейшън в неделя вечерта, но не можа да посочи броя на изчезналите. Той каза, че агенти по сигурността са изпратени, в опит да ги спасят.

Танко Вада Саркин, местен жител, каза, че 87 души са били отвлечени.

"Досега сме записали завръщането на петима души обратно у дома, които са избягали през храстите. Тази атака прави пет случаите, в които тези бандити атакуват тази общност", каза той пред "Ройтерс" по телефона.

Нигерия изключва плащане на откуп за 300 отвлечени деца

Нигерия изключва плащане на откуп за 300 отвлечени деца

Децата бяха похитени от училище

Жителите казаха, че въоръжени мъже, облечени във военни униформи, са пристигнали в селото незабелязани, защото са паркирали мотоциклетите си далеч от селото.

Селото е на около 10 км от община Буда, където въоръжени мъже заловиха 61 души на 12 март.

Отвличанията в училища в Нигерия за първи път бяха извършени от джихадистката групировка Боко Харам, която залови повече от 200 ученички от девическо училище в Чибок в щата Борно преди десетилетие.

Но оттогава тактиката е възприета от престъпни банди без никаква идеологическа принадлежност, търсещи плащания за откуп.

Отвличанията разкъсват семейства и общности, които трябва да обединят спестяванията си, за да платят откупите, често ги принуждавайки да продават ценни вещи като земя, добитък и зърно, за да осигурят освобождаването на заловените близки.

Младежи обградиха и убиха 16 нигерийски войници

Младежи обградиха и убиха 16 нигерийски войници

Инцидентът е станал в богатия на петрол щат Делта