Въоръжени мъже, каращи мотори, са убили шестима френски туристи и техните водач и шофьор - местни хора от Нигер, съобщава "Ройтерс".

Групата се разхождала в резервата с жирафи в района на Куре в Нигер, пояснил областният управител на региона Тилабери - Тиджани Ибрахим Катиела.

От администрацията на френския президент Еманюел Макрон потвърдиха, че жертвите са френски граждани. Макрон разговарял по телефона с президента на Нигер - Махамаду Исуфу, но не е съобщил подробности какво точно са си говорили.

От правителството на Нигер не коментираха случая.

От френското правителство разпространиха официално заявление, в което предупреждават френските граждани да не пътуват до онези части в Нигер, където действат военизирани групи като "Боко Харам" и различни подразделения на "Ислямска държава".

Стотици убити след атентат в Нигер

Стотици убити след атентат в Нигер

Поредна атака на джихадисти

Резерватът Kirare Giraffe, който се намира на около 65 км югоизточно от столицата Ниамей, е много популярна атракция в Нигер, която е огромна държава, граничеща със седем страни и в един доста нестабилен регион, в който се намират Либия, Мали, Чад, Алжир и Нигерия.

Припомняме, че през октомври 2017 г. в Нигер бойци, свързани с "Ислямска държава", убиха четирима американски войници в засада - дързък акт, който доведе до засилване на американските операции за борба с тероризма.

Франция, бивша колониална сила в региона, също започна да се ангажира със създаването на коалиция между западноафрикански и европейски съюзници, като общата им цел е борба срещу ислямистките бойци в региона Сахел, който обхваща части на Сенегал, Мавритания, Мали, Буркина Фасо, Нигер, Нигерия, Чад, Судан и Еритрея.

Франция още през 2013 г. разположи няколко хиляди войници в региона, южно от пустинята Сахара. Но проявите на брутално насилие нарастват, коментират от "Ройтерс".