Въоръжените бунтовници заместват държавното управление от двете страни на границата между Венецуела и Колумбия, където налагат свои брутални закони на цивилни граждани, според нов доклад на Human Rights Watch (HRW), съобщава "Гардиън".

В източната провинция на Колумбия Араука и съседният щат Апуре във Венецуела, цивилните не могат да се движат свободно, принудени са да се подчиняват и са облагани с данъци за почти цялата си икономическа дейност. HRW документира злоупотреби, включително убийства, отвличания, изчезвания, набиране на деца и изнасилвания.

"Въоръжените групировки в Араука и Апуре наказват жителите с принудителен труд, като изискват безплатна работа работа, понякога с месеци, за земеделие, почистване на пътища или готвене в лагерите на въоръжените групи, които често са във Венецуела", съобщава докладът.

Групите действат безнаказано благодарение на ограничената държавна власт от двете страни на границата, където налагат свои собствени правила. Две от групите дори раздават наръчници за жителите на региона.

Тези, които не спазват строгите правила на групите, плащат с живота си. Телата на 16 цивилни бяха намерени в Араука миналата година, като на тях бяха поставени бележки, които "оправдават" убийствата, като в "текстовете обвиняват убитите жертви, че са "информатори", "изнасилвачи", "дилъри на наркотици" или "крадци "."

Сигурността от колумбийска страна на границата трябваше да се подобри след историческо мирно споразумение от 2016 г. с Революционните въоръжени сили на Колумбия (ФАРК), които се бореха срещу правителството в продължение на 50 години.

Докато това споразумение официално сложи край на конфликт, в който загинаха над 260 000 души и бяха изгонени 7 милиона души от домовете им, ситуацията в бившите крепости на ФАРК, като провинция Араука, се променя малко.

Друга колумбийска лява група - Националната освободителна армия - НОА, работи в съюз с дисидентите. Присъстват и Патриотичните сили за национално освобождение, венецуелска партизанска група, която подкрепя лявото правителство на страната си.

"Колумбийско-венецуелската граница е стратегически важна за въоръжените групировки поради нелегалната икономика, която съществуват там, включително контрабандата, трафика на наркотици и трафика на хора", коментира Хуан Папьор, един от авторите на доклада. "Въоръжените групи могат също да нападат цивилни в Колумбия и след това използват Венецуела като опора, нещо, което се случва често на границата с Араука-Апуре."

Венецуела е и огнище на престъпната дейност, като бандите се възползват от социалния и икономически крах на страната.

Президентът на Колумбия Иван Дюке обвини президента на Венецуела Николас Мадуро, че е допринесъл пряко за несигурността, като подслонява НОА и дисиденти, бойци на ФАРК.

Над 4 милиона души са избягали от Венецуела, съобщава агенцията на ООН за бежанците. Много мигранти минават през Колумбия пеша, където допълнително са изложени на риск от въоръжени групировки.

"Цивилните плащат цената, включително и венецуелските имигранти, които вече бягат от сериозна хуманитарна криза в своята страна", каза Папьор.