Върховният съд на Испания постанови, че останките на диктатора Франсиско Франко трябва да бъдат ексхумирани, съобщава БиБиСи.

Той подкрепи плана на социалистическото правителство да премести останките от държавен мавзолей в по-малко спорен обект. Жалбата на семейството на Франко срещу ексхумацията и предлагането на алтернативно място е отхвърлена.

Въпросът раздели мненията в Испания, където все още се усещат раните от ерата на Франко. Той печели гражданската война през 1930 г. и продължава да управлява Испания до 1975 г.

В "единодушно" решение съдът заяви, че е решил "напълно да отхвърли жалбата, подадена от семейството във връзка с ексхумацията на Франсиско Франко". В момента той е положен в голям мавзолей, наречен Долината на падналите, заедно с десетки хиляди загинали в гражданската война.

Мнозина определят комплекса като паметник на триумфа на фашизма и той се е превърнал в светилище на крайната десница. Правителството одобри ексхумацията през август.

Испанските медии твърдят, че след решението правителството може да ексхумира Франко преди изборите на 10 ноември. Планът е да го преместят до съпругата му в гробището "Ел Пардо" северно от Мадрид, където са погребани и много други политици. Много потомци на жертвите на Франко подкрепят този ход.

"Абсурдно е хората, убити от войските на Франко, да са погребани заедно с Франко, а някои все още го прославят, сякаш е спасителят на Испания", коментира Силвия Наваро, чийто чичо загива през 1936 г.

Но семейството, което би предпочело Франко изобщо да не бъде преместван, поиска той да бъде положен в семейна крипта в катедралата Алмудена - точно в центъра на столицата.

Правителството твърди, че бившият диктатор не трябва да е никъде, където може да бъде прославян. Противоречието идва в момент на политическа криза в Испания, тъй като страната се подготвя за четвъртите си общи избори за четири години.

За разлика от нацистка Германия и Италия на Мусолини, победени през ВСВ, преминаването на Испания към демокрация от 1975 г. е по-постепенно. Въпреки че демокрацията е добре установена сега, мнозина смятат, че страната никога не се е изправяла срещу своето фашистко минало. По време на прехода имаше неписан "пакт за забравяне".

Испания ексхумира Франко през юни

Испания ексхумира Франко през юни

Най-вероятната дата е 10 юни

Закон за амнистия, приет през 1977 г., предотвратява всяко наказателно разследване на годините на Франко. Статуите на Франко са премахнати и много улици са преименувани, за да се заличат очевидни признаци на фашистко минало.

Закон за историческата памет, приет през 2007 г. от тогавашното социалистическо правителство, признава жертвите на войната от двете страни и предоставя известна помощ за оцелелите жертви на диктатурата на Франко и техните семейства.

Дейността по намиране и погребване на хиляди загинали от гражданската война е бавна и противоречива. Повече от 100 000 жертви на конфликта и свирепите репресии, извършени след това, все още липсват.

На 33 години, Франко става най-млад генерал в Испания през 1926 г. След избирането на левия Народен фронт през 1936 г. Франко и други генерали започват бунт, разпалвайки тригодишна гражданска война.

Подпомаган от нацистка Германия и Мусолини в Италия, Франко печели гражданска война през 1939 г. и установява диктатура и се самопровъзгласява за държавен глава - El Caudillo.

Франко държи здраво властта до смъртта си през 1975 г., след което Испания става демокрация.

Испанското правителство одобри ексхумация на Франко

Испанското правителство одобри ексхумация на Франко

Преместването може да стане до края на годината