Върховният съд на Камбоджа разпусна основната опозиционна партия на страната и забрани за пет години дейността на повече от 100 политици. Правозащитни организации определят действието като "смърт" на демокрацията, съобщава АФП.

Окончателната присъда е под влиянието на премиера Хун Сен, който е обвиняван в безскрупулна разправа със съперници преди изборите през 2018 г.

Ударът е срещу Националната спасителна партия в Камбоджа (CNRP) - партия, която се е бори срещу 32-годишното управление на авторитарния лидер.

Съдията коментира, че CNRP, след като не е изпратил никакви адвокати по време на съдебния процес, явно признава обвиненията на правителството в конспирация с американските и други чужди сили за подготовката на революция.

CNRP и Вашингтон отхвърлят тези обвинения като фалшиви, като основните доказателства от правителството са реч на председателя на партията, обсъждащ американска помощ за изграждане на демократично движение в Камбоджа.

"Това е смъртта на демокрацията в Камбоджа", коментира Фил Робъртсън от Human Rights Watch, призовавайки чуждестранните партньори да прекратят всякаква помощ за изборите през 2018 г.

"Никога не е имало никакво съмнение относно присъдата в този случай, особено когато се има предвид, че върховният съдия на Върховния съд е лоялен и партиен апаратчик на Хун Сен и е в централния комитет на КПП", добавя той.

Управляващите печелят парламентарните избори в Камбоджа

Управляващите печелят парламентарните избори в Камбоджа

Опозицията не признава резултатите от вота заради множеството нарушения

Репресиите се ускоряват драматично през септември, когато лидерът на CNRP Кем Сокха е задържан и обвинен в предателство по същите обвинения за революция. Арестът му принуди повече от половината от 55-те депутати на партията, да избягат в изгнание.

Хун Сен, който избягва режима на червените кхмери и помага в премахването на режима от власт, често се справя със съперниците чрез съмнителни съдебни дела. Наблюдатели коментират, че сегашната ситуация на репресии е по-сурова и по-продължителна от предишни негови действия, а Хун Сен пренебрегва дори претенциите за свобода и демокрация.

Арестуван е идеологът на червените кхмери

Арестуван е идеологът на червените кхмери

Нуон Чеа ще застане пред международен трибунал

Правителство през последните месеци закри и редица Неправителствени организации и независими медии, включително и уважавания камбоджански всекидневник Cambodia Daily.

Според анализатори, управляващите са вдъхновени от финансовата подкрепа на Китай, който отпуска инвестиции и превръща Камбоджа в по-малко зависима от помощта от западните демокрации.