Върховният съд на САЩ разгледа в сряда аргументите в обжалването на осъдения на смърт Ричард Глосип, който иска нов процес за убийство през 1997 г. въз основа на твърдения, че прокурорите неправилно са скрили доказателства, които биха могли да помогнат на неговата защита, предава Ройтерс.

Глосип, който сега е на 61 години, моли съдиите да му предоставят нов процес, след като съдът в Оклахома потвърди присъдата му, въпреки че наскоро бяха открити потенциално оправдателни доказателства.

Глосип беше осъден за организиране на убийството на Бари Ван Трийс, собственик на мотел в Оклахома Сити, където Глосип е бил управител. Според всички страни, Ван Трийс е бил пребит до смърт с бейзболна бухалка от работника по поддръжката Джъстин Снийд. Снийд признал за убийството, но избегнал смъртното наказание, като приел сделка, включваща свидетелстване, че Глосип му платил 10 000 долара, за да извърши престъплението.

Защитата на Глосип твърди, че присъдата му се основава единствено на показанията на Снийд, който е бил зависим от метамфетамини, и че обвинението е скрило важни факти относно психиатричното състояние на Снийд. Бившият главен прокурор на САЩ Сет Уаксман, представляващ Глосип, заяви, че неговият клиент е осъден само по думите на един човек и това нарушава конституционното му право на справедлив процес.

Главният прокурор на Оклахома, Гентнер Дръмонд, се оказа неочакван съюзник на Глосип, след като самият той заключи, че прокурорите са скрили доказателства, които биха могли да доведат до оправдателна присъда. Въпреки че Дръмонд смята, че Глосип е съучастник в укриването на убийството, той заяви, че присъдата за убийство е твърде опорочена, за да бъде защитавана.

Върховният съд спря изпълнението на присъдата на Глосип миналата година, докато се разглежда неговото обжалване. Очаква се съдът да издаде решението си до края на юни следващата година.

Японец, прекарал най-дълго време в света в очакване на екзекуция, оправдан след 60 години

Японец, прекарал най-дълго време в света в очакване на екзекуция, оправдан след 60 години

Късна справедливост