Върховният съд на САЩ зае страната на Републиканската партия и президента Доналд Тръмп и не разреши удължаване на срока за преброяване на подадените по пощата бюлетини в щата Уисконсин след изборния ден, съобщават американските медии.

Върховните съдии отказаха да потвърдят решение на по-долна съдебна инстанция, което даваше възможност на щатските власти на Уисконсин да преброяват бюлетини, подадени по пощата, ако са получени до шест дни след изборите на 3 ноември.

Решението беше постановено с подкрепата на петима съдии, докато трима либерални съдии се обявиха против - всички номинирани от Демократическата партия.    

Джон Робъртс, председателят на съда, миналата седмица се присъедини към либералите, за да запази решението на съда за щата Пенсилвания, удължаващо крайния срок за гласуване, но гласува по друг начин по делото за Уисконсин, което премина през федералните съдилища.

Решението на Върховния съд е победа за републиканците в техния кръстоносен поход срещу разширяването на правото на глас и достъп. То беше взето непосредствено преди контролираният от републиканците Сенат на САЩ да гласува за потвърждаване на номинацията на Ейми Кони Барет за член на Върховния съд, като това е победа за десницата, която ще разполага с мнозинство в най-висшия съд в САЩ за години напред.

Сенатът утвърди Ейми Барет за Върховния съд на САЩ

Сенатът утвърди Ейми Барет за Върховния съд на САЩ

Победа за Тръмп в ключов момент...