Русия и САЩ обявиха намерението си да започнат официални разговори за икономическо сътрудничество. В частност ще бъдат обсъждани търговските връзки и инвестициите.
Това ще бъдат първите подобни руско-американски преговори с участието на министри и представители на деловите кръгове.

Според съобщението на американското посолство в Москва преговорите са планирани на ниво министри и ще започнат през есента на тази година. Планирано е те да се състоят във Вашингтон.

Изявлението е направено, независимо от политическите разминавания между двете страни по въпроса за Косово и разполагането на ПРО в Източна Европа .
В последно време икономическите отношения между Москва и Вашингтон се активизират, въпреки че основен търговски партньор на Русия остава да е Европейският съюз, коментира БиБиСи.

Днес САЩ и Русия ще подпишат договор за увеличаване на доставките на руски уран за американските атомни електроцентрали.
В продължение на много години американското правителство ограничаваше вноса на уран от Русия с опасението, че руското ядрено гориво ще наводни американския пазар. Това би се отразило негативно на основния американски производител - корпорацията USEC.

За споразумението не се съобщават никакви други подробности.

Според информация на Ройтерс обемът на внос на уран от Русия ще започне постепенно да се увеличава от 2011 година, като през 2014 година обемът трябва да се увеличи изведнъж с 10 пъти в сравнение с 2013 година. Към 2020 година руският уран трябва да е почти 515 хиляди тона. Също според информация на Ройтерс, през 2006 година американските атомни централи за закупили почти 33.5 хиляди тона уран, като 84% от него е било внос.