Срещата на държавния секретар Кондолиза Райс със сирийския й колега Уалид Муалем в Шарм ел Шейх и очаквани разговори с иранския външен министър Манушер Мотаки бележат промяна в отношението на Вашингтон.

Разговорите между Райс и Муалем, първите на толкова високо ниво след повече от две години, дойдоха в момент, когато САЩ се опитват да намерят решение на конфликта в Ирак.

Те са били професионални и делови, по думите на Райс, открити и конструктивни според Муалем.

Американският първи дипломат е приканила Сирия да спре навлизането на чужди бойци в Ирак, предаде Ройтерс.

Сирийците ясно заявяват, че стабилността в Ирак е в техен интерес, но действията ще покажат по-добре от думите и ние трябва да видим как ще се развие ситуацията, каза Райс след срещата, продължила половин час.

Тя се състоя в египетския курорт на Червено море, където се провежда международната конференция за Ирак. На нея се разглеждат въпросите за опрощаване на иракските дългове и подпомагане на Багдад срещу провеждане на политически реформи. Великобритания, Саудитска Арабия и Китай обещаха да опростят на Ирак дълг от 30 милиарда долара.

Няма определена среща по време на конференцията между Кондолиза Райс и иранския външен министър Мотаки.

Ако това все пак стане, срещата ще е една от най-високопоставените след революцията в Иран от 1979 година и влошаването на двустранните отношения.

Вашингтон обвинява Иран, че подпомага шиитски милиции в съседен Ирак, нещо което Техеран отрича.