Ватиканът успокои католическите епископи в някои страни, които се противопоставиха на одобрението на благословии за еднополови двойки, като ги увери, че мярката не е "еретична" или "богохулна", съобщава "Ройтерс".

В изявление от пет страници доктриналната служба на Ватикана признава и че подобни благословии могат да бъдат "неблагоразумни" в някои страни, където хората, които ги получават, могат да станат мишена на насилие или да рискуват затвор или дори смърт.

Католическите епископи в някои страни, особено в Африка, в различна степен изразиха несъгласие с декларацията от 18 декември, известна с латинското си заглавие Fiducia Supplicans, която беше одобрена от папа Франциск.

Фактът, че Ватикана трябваше да издаде разяснение от пет страници на декларация от осем страници - малко повече от две седмици след публикуването ѝ - изглежда, подчертава степента на объркване, което тя е предизвикала в много страни.

Ватикана одобри благословията за еднополови двойки при определени условия

Ватикана одобри благословията за еднополови двойки при определени условия

Това обаче не променя доктрината на Църквата

След публикуването на първоначалната декларация, редица конференции на католическите епископи излязоха с изявления, в които се подчертава, че благословиите не представляват официално одобрение на секса между хомосексуалисти или тайнство на брака за еднополови двойки.

Доктриналната служба, известна като Дикастерия за доктрината на вярата, подчертава тези аспекти в изявлението си от днес, като посочва, че благословиите за еднополовите двойки не трябва да се разглеждат като "оправдание за всички техни действия и те не са одобрение на живота, който водят".

Службата заявява, че иска "да изясни приемането на Fiducia Supplicans, като в същото време препоръчва пълно и спокойно четене" на декларацията от 18 декември, която според нея е "ясна и окончателна относно брака и сексуалността".

В изявлението се добавя: "Очевидно няма място да се дистанцираме доктринално от тази декларация или да я смятаме за еретична, противоречаща на Преданието на Църквата или богохулна".

Папа Франциск иска повече гъвкавост от Църквата

Папа Франциск иска повече гъвкавост от Църквата

Християните винаги трябва да бъдат отворени за промяна