Вътрешното и военното министерство на Русия смятат за неподходящо връщането на обръщението "господин" в силовите структури. Това са отговорили от двете ведомства, цитирани от руските медии.

По-рано депутатът от парламента на Ленинградска област Владимир Петров е изпратил на руския премиер Дмитрий Медведев предложение да се замени сегашното обръщение "товарищ" (другар) с използваното преди Болшевишката революция от 1917 г. "господин". 

"Член 19 от Конституцията на Русия гарантира "равенство на правата и свободите на човека и гражданина независимо от пола, расата, националността, езика, произхода, имуществото и служебното положение, жителството, отношението към религията, убежденията, членството в обществени сдружения". В тази връзка предложението за разделянето на част от гражданите според тяхната професионална принадлежност чрез обръщението към тях "господин" противоречи на Конституцията на Русия и е неприемливо", се изтъква в отговора на руското вътрешно министерство.

Руското военно министерство също е отговорило, че отношенията между военнослужещите се основават на взаимно уважение. "Началниците и по-старшите се обръщат към подчинените и по-младшите с войнското звание и фамилия и само с войнското звание, добавяйки в последния случай пред войнското звание думата "товарищ".

"Терминът "товарищ" във въоръжените сили на Русия се използва в смисъл на "съюзник" ("приятел"). Изкривяването на военните звания, използването на нецензурни думи, прякори, грубост и фамилиарно обръщение са несъвместими с понятието за войнска чест и достойнство на военнослужещите", изтъкнаха от руското военно ведомство.