Пътнически самолет, летящ от Хелзинки, не успя да кацне в град Йоенсуу близо до руската граница в петък сутринта поради смущения в GPS системата и се върна в столицата. Това съобщи финландската агенция STT, позовавайки се на финландската авиокомпания Finnair. 

Както пише финландската преса, самолетът е летял до Йоенсуу, направил е няколко кръга над летището, но не е успял да кацне. На борда на самолета е имало 21 пътници. Компанията е преиздала билетите им за друг полет.

Град Йоенсуу и неговото летище се намират в Източна Финландия, на около 70 километра от границата с Русия, където граничи с част от Карелия, която е превзета от Съветския съюз.

Това не е първият път, когато съседите на Русия се оплакват от смущения в GPS сигналите. Както припомня финландският телевизионен оператор Yle, един от тези случаи се случи през юни със същия самолет в Йоенсуу - той не успя да кацне по същия начин и се върна в Хелзинки.

Естония привика руския шарже д'афер заради смущаване на GPS сигнали

Естония привика руския шарже д'афер заради смущаване на GPS сигнали

Естония обвинява Русия в нарушаване на международните разпоредби, като заглушава GPS навигацията във въздушното пространство