Около 80 мъже, включително местен съветник и двама учители, бяха задържани тази седмица в най-мащабната акция на Франция срещу заподозрени извършители на сексуално насилие над деца, казаха полицейски източници.

Полицията извърши арести в 53 от 101 департамента на Франция, каза комисар Куентин Беван пред АФП в събота.

Арестуваните мъже, чиято възраст варира от около 30 до над 60 години, идват от широк спектър от среди - от висш служител до човек, получаващ помощи.

"Няма типичен профил при сексуалните престъпления срещу деца. Среща се във всички сфери на живота", каза Беван.

Той ръководи оперативната част на Службата за малолетни и непълнолетни към Съдебна полиция, която координира операцията.

"Безпрецедентният" удар се фокусира върху професии, при които възрастните са в редовен контакт с деца, обясни комисарят.

Това им позволи да задържат, наред с други, двама учители, няколко спортни треньори и ментор в център за деца с увреждания.

Съдят за педофилия френски пенсионер

Съдят за педофилия френски пенсионер

Той има криминална регистрация във Франция

Един от учителите е притежавал "снимки и видеозаписи, откраднати от неговите ученици" и е заподозрян в сексуално насилие над поне един от тях, каза Беван.

Около дузина други са заподозрени в изнасилване или сексуално насилие над непълнолетни.

Наблюдателят в центъра за хора с увреждания е бил осъден за изнасилване "преди няколко десетилетия", но му е било разрешено да промени самоличността си, което му е позволило отново да има контакт с деца, каза Беван.

"Онлайн сексуалното малтретиране на деца не е свързано само със самотни хора, които ровят в интернет... (Някои) са извършили престъпления в реалния живот или са на ръба да го направят", добави той.

"Ние не говорим само за виртуални изображения", каза Мартин Брус, ръководител на организацията "Гласът на детето", пред телевизия BFM.

337 арестувани в 38 държави за педофилия

337 арестувани в 38 държави за педофилия

Британски медии уточняват, че повече от 250 000 видеоматериали са съхранявани на сървър в Южна Корея и са били достъпни чрез сайта 'Welcome To Video"

"Уязвимите деца са били изнасилвани и много са претърпели актове на изтезания и варварство."

Полицията претърсва "повече от 100 000" видеоклипа и снимки на компютри или твърди дискове.

Някои бяха "изключително насилствени" и включваха "сексуални действия върху бебета или деца, малтретирани сексуално от животни", каза Беван.

"Това е най-лошият вид мерзост", каза той.

Всички заподозрени признаха изнесените им факти, докато бяха в полицейския арест, въпреки че някои се опитаха да ги омаловажат или да отрекат отговорност.

Някои бяха в процес на унищожаване на компютрите си с чукове, когато полицията пристигна, каза Беван.

40 задържани за педофилия в Испания

40 задържани за педофилия в Испания

Операцията е проведена в 17 провинции

От тях пред съда са се изправили 51 мъже, от които 13 са в затвора.

Други 38 са под съдебен надзор. Останалите са освободени в очакване на допълнителна проверка на доказателствата.

От вътрешното министерство съобщиха, че разследването продължава.