Долната камара на парламента на Франция с огромно мнозинство подкрепи закон, който ще позволи на самотни жени и лесбийки за първи път да имат достъп до медицински подпомогнато възпроизводство, по-известно като ин витро оплождане, информира "Евронюз".

Окончателното гласуване на широкообхватното законодателство за биоетиката, представено от правителството на френския президент Еманюел Макрон, беше много очаквано от групи за правата на ЛГБТ, които настояваха за мярката за възпроизводството, след като Франция узакони еднополовите бракове през 2013 г.

Законът беше приет с 326 гласа "за" и 115 "против".

Новият закон ще разшири достъпа до лечения на плодовитост като изкуствено осеменяване и ин витро оплождане, понастоящем запазено само за безплодни хетеросексуални двойки.

Във Франция леченията за плодовитост са безплатни, а след приемането на закона това ще включва и лесбийски двойки и самотни жени.

Здравният министър Оливие Веран заяви, че френските власти се готвят да приложат новия закон възможно най-бързо, за да могат първите деца да бъдат заченати до края на годината.

Вотът бележи края на продължителен двугодишен дебат в парламента. Консервативното мнозинство в Сената (горната камара на парламента) многократно отхвърляше мярката, но последната дума има долната камара на парламента, където центристката партия на Макрон има мнозинство. Националното събрание вече три пъти одобряваше законопроекта.

Френските ЛГБТ правозащитни групи лобираха за мярката, след като Франция легализира еднополовите бракове при тогавашния президент Франсоа Оланд, след месеци на масови протести на консервативни и католически групи.

"Най-сетне", отбеляза Матийо Гатипон, говорител на ЛГБТ асоциацията, приветствайки "дългоочаквания напредък".

"Доволни сме, че това се направи ... но това беше болезнено раждане", подчерта той, изразявайки разочарование, че отне толкова време, за да се стигне до окончателното гласуване на закона.

Гатипон заяви, че е било трудно за френските жени, които трябваше да отлагат с години плановете си за бебе, а други, които трябваше да плащат скъпи такси, за да отидат в чужбина в страни, в които има такива процедури, като Испания и Белгия.

Новият закон не разглежда забраната на Франция за споразумения за сурогатно майчинство, при които жената износва и ражда бебе за някой друг.