Ватикана отбеляза в неделя първата годишнина от смъртта на папа Бенедикт XVI, като един от най-близките му помощници каза, че той никога не би одобрил скорошната декларация, позволяваща на католически свещеници да благославят еднополови двойки, предава Ройтерс.

Кардинал Герхард Мюлер, който беше доктринален ръководител на Църквата по времето на папа Бенедикт, и архиепископ Георг Геншвайн, който беше личен секретар на Бенедикт, и двамата германци, бяха двама водещи на събитие, отбелязващо годишнината и организирано от консервативната базирана в САЩ католическа телевизионна мрежа EWTN.

"Това никога нямаше да се случи (при Бенедикт), защото беше толкова двусмислено", каза Мюлер в кулоарите на събитието, попитан от Ройтерс за забележителната декларация, издадена на 18 декември.

Въпреки че в декемврийската декларация се казва, че подобни благословии не могат да приличат на тайнството на брака между мъж и жена и не могат да бъдат част от ритуали или литургии, някои защитници на по-голямото включване на ЛГБТ хора го видяха като възможен предшественик на еднополовите бракове в Църквата .

"Няма хомосексуален брак. Той не съществува, не може да съществува, въпреки идеологиите, които имаме (днес)", каза Мюлер, когото папа Франциск отстрани като ръководител на доктриналната дикастерия на Ватикана, след като папа Бенедикт подаде оставка през 2013 г.

Папа Франциск отбеляза накратко годишнината в своята неделна благословия пред събралите се на площад Свети Петър, като каза, че Бенедикт е "служил на Църквата с любов и мъдрост" и че "изпитваме толкова много обич, толкова много благодарност, толкова много възхищение към него".

След това папата поиска от събралите се на площада аплодисменти за папа Бенедикт, който беше първият папа от 700 години, който се оттегли, вместо да управлява доживот.

Мюлер каза, че въпреки че личните му отношения с папа Франциск са "много добри", той не се колебае да изрази несъгласие с него публично по доктринални въпроси, защото "ние не сме в Съветския съюз, където само един лидер има думата".

Мюлер каза, че "най-доброто нещо, което можем да направим за папата, е винаги да бъдем близо до католическата истина и вяра, а не да бъдем тук като измамници".

По-рано в базиликата "Свети Петър" Геншвайн, секретарят на папа Бенедикт, отслужи възпоменателна литургия за покойния папа. Гласът на Геншвайн прекъсна два пъти от емоция, докато четеше проповедта си.

Шокиращата оставка на Бенедикт раздели Църквата, като мнозина казаха, че той не е трябвало да се оттегля.

Неговите 10 години живот във Ватикана като "почетен папа" разшириха разделението между консерватори и прогресисти, като някои твърди традиционалисти не признаха папа Франциск за лидер.

"Мисля, че много полемики ще бъдат забравени", каза Геншвайн в кулоарите на телевизионното събитие. "Това, което остава, е същността, а (що се отнася до) същността на неговото папство, историята ще отсъди".

Геншвайн, когото папа Франциск изпрати обратно в Германия след смъртта на папа Бенедикт, каза, че когато папа Бенедикт решил да подаде оставка, бившият папа бил убеден, че му остава най-много една година живот.

"Моля се той да бъде признат за светец. Иска ми се да бъде светец. И съм убеден, че ще бъде светец", каза той.

Папа Франциск иска повече гъвкавост от Църквата

Папа Франциск иска повече гъвкавост от Църквата

Християните винаги трябва да бъдат отворени за промяна