Борис Тадич и Воислав Кощуница на преговорите във ВиенаСръбски държавници и албански представители от Косово се срещнаха за пръв път, откакто през 1999 година въздушните удари на НАТО принудиха сръбските сили да се изтеглят от провинцията, за да преговарят за бъдещия статут на Косово, предаде Франс прес.

Делегациите на еднодневните разговори във Виена се оглавяват от президентите на Сърбия и Косово Борис Тадич и Фатмир Сейдиу и премиерите Воислав Кощуница и Агим Чеку.
Делегатите бяха приветствани от австрийския канцлер Волфганг Шусел и външния министър Урсула Пласник.

Но след първата част от срещата, коментира Франс прес, изглежда двете страни остават дълбоко вкопани в своите противоположни позиции.

Фатмир Сейдиу и Агим Чеку на масата за преговори. Срещата се проведе при закрити вратиВ началото на разговорите президентът Сейдуи подчерта, че единствено независимостта удовлетворява косовските албанци.
Независимостта е алфата и омегата, началото и краят на нашата позиция, заяви той.

Сръбският президент Тадич заяви от своя страна, че Белград се надява да бъде постигнато споразумение, което по демократичен път и чрез компромис удовлетворява „легитимните интереси" и на двете страни.
Държавният глава изрази недоволство от твърдата позиция на косовските албанци, които по думите му не показват никакво желание за преговори.